Vučemilović: Porast nenamjenskih kredita pokazuje da građani nemaju za nepredviđene troškove

Vučemilović: Porast nenamjenskih kredita pokazuje da građani nemaju za nepredviđene troškove

15.10.2020.

Saborska zastupnica Vesna Vučemilović u ime Kluba zastupnika Domovinskog pokreta komentirala je polugodišnje Izvješće o financijskom stanju, stupnju ostvarenja stabilnosti cijena i provedbi monetarne politike u drugom polugodištu 2019. godine.

"Pred nama je jedno jako lijepo oblikovano izvješće, oku je vrlo ugodno, prijelom napravljen po svim pravilima struke, tu je zlatni rez, vizualno krasno. Sve u svemu treba pohvaliti uistinu HNB, i osobu ili tim, koji su izradili ovo ovako oku ugodno izvješće", poručila je na početku svoga izlaganja Vučemilović te dodala kako nema previše smisla raspravljati o izvješću o financijskom stanju, stupnju ostvarenja stabilnosti cijena i provedbi monetarne politike za drugo polugodište 2019. godine sredinom listopada 2020. godine.

"Svi znamo da makroekonomske prilike prošle i ove godine nemaju apsolutno nikakve sličnosti. Govoriti sada kako je prošle godine bilo ovako ili onako neće promijeniti situaciju ove godine. Hvaliti vođenje javnih financija prethodnih godina neće nas izvući iz deficita koji se opasno približava pet posto BDP-a. Vidjeli smo da nam je javni dug na 330 milijardi kuna, odnosno na 85,3 posto BDP-a", istaknula je zastupnica Domovinskog pokreta te pohvalila reakciju HNB-a proljetos kada je nastupila koronakriza, kada se HNB promptno i učinkovito uključio u održavanje likvidnosti sustava.

Reforma javne uprave je nužna - država je preskupa

Prema Vučemilović, zaposlenost je bila na zadovoljavajućoj razini, dapače bilježio se nedostatak radne snage i to posebno u određenim djelatnostima – građevinarstvo i turizam, pa se zapitala zašto se u tim godinama rasta i povoljnih makroekonomskih prilika na globalnoj razini nisu provodile reforme, posebice reforme javne uprave.

"Naša država je preskupa i na to upozoravaju kako poduzetnici tako i Europska Komisija u svim svojim izvješćima. Reformu ćemo morati napraviti, bilo bi bolje da smo to napravili proteklih godina, a ne sada u ovim vremenima krize. Od početka epidemije, kao što je Guverner Vujčić na Danu velikih planova izjavio, broj nezaposlenih se povećao za 50.000, pa ću još jednom iskoristiti priliku da naglasim kako je nama posve neprihvatljivo ukidanje kvota za strane radnike što se pokušava kroz prijedlog Zakona o strancima provesti", ističe Vučemilović.

U Domovinskom pokretu smatraju da demografski problemi u Hrvatskoj postoje i da bi trebali  konačno početi nešto raditi na tome.

"Mi trenutno plaćamo iznos kamata koji je šest puta veći nego iznos za dječji doplatak i dok je god tako, nema naprijed. Stoga, još jednom ću naglasiti, da je naš stav da bi svako dijete trebalo imati pravo na dječji doplatak bez obzira na imovinski cenzus. To ne smije biti socijalna kategorija", jasna je zastupnica Domovinskog pokreta.

50 posto naših građana nema sredstava za nepredviđene troškove i po tome smo u vrhu EU

Vučemilović je upozorila na negativne implikacije koje bi mogle nastati porastom nenamjenskih kredita, naime, u izvješću stoji da je kreditna aktivnost banaka uglavnom bila usmjerena na kućanstva i povećanje gotovinskih nenamjenskih kredita.

"Višegodišnjim rastom gotovinski nenamjenski krediti dosegnuli su petinu ukupnih danih kredita banaka, odnosno 41 posto ukupnih kredita kućanstvima, što je vrlo znakovito i još jednom potvrđuje činjenicu da 50 posto naših građana nema sredstava za nepredviđene troškove i tu smo u vrhu EU. Ovi podaci to i potvrđuju", ističe zastupnica Domovinskog pokreta, no i sam HNB prepoznaje ovo kao potencijalni problem pa je izdao preporuke kreditnim institucijama s ciljem ublažavanja potencijalnih rizika koji proizlaze iz prekomjernoga kreditnog rasta nestambenih kredita potrošačima.

Zašto banke forsiraju potencijalno problematične kredite?

Vučemilović zanima zašto banke forsiraju ove potencijalno problematične kredite kada svjedočimo razdoblju povijesno niskih kamatnih stopa, a kamatni prihodi banaka padaju već sedam godina.

"2019. godine je taj pad zaustavljen te je došlo do rasta upravo temeljem rasta kamatnih prihoda od gotovinskih nenamjenskih kredita. Banke su povećale i neto prihod od naknada i provizija, također najviše zbog rasta tih prihoda od kućanstava. Nitko ne pita naše građane i poduzetnike i nitko ih ne štiti kada banke svojevoljno dižu cijene svojih usluga, naknada i provizija. To nas treba zabrinjavati jer od kako e uveden moratorij na ovrhe, stiglo je 170.000 novih prijedloga za ovrhu koji se uglavnom odnose na režije i to je ogroman problem za naše građane pred kojim ne smijemo zatvarati oči, već bi trebali nešto poduzeti kako bi ih zaštitili", mišljenja je Vučemilović.

"I na kraju moram reći da je izvješće napravljeno dobro, stručno, kvalitetno. Ono što svakako treba navesti kao preporuku je da bi bilo dobro u ovom trenutku raspravljati o izvješću za prvih šest mjeseci ove 2020. godine, ne mora biti ovako lijepo oblikovano, može biti Times New Roman 12, 1,5 prored, na običnom papiru, bitan je sadržaj, mada i ova forma je uistinu za svaku pohvalu. Stoga se nadam kako će u Hrvatski Sabor ipak dolaziti ažurna izvješća, a ne za prošlu ili čak pretprošlu godinu. Raspravljati danas o financijskom stanju prošle godine neće promijeniti i unaprijediti situaciju u kojoj se nalazimo danas, koja je izuzetno zahtjevna i pred nas postavlja brojne izazove", zaključila je Vučemilović i poručila kako će Klub Domovinskog pokreta podržati Izvješće i izrazila nadu za Izvješćem za prvih šest mjeseci 2020. godine. Domovinski pokret footer