Peternel: Uvođenje covid potvrda je neprihvatljivo, neustavno i ne rješava ništa

Peternel: Uvođenje covid potvrda je neprihvatljivo, neustavno i ne rješava ništa

08.11.2021.

Potpredsjednik Gradske skupštine Grada Zagreba i v.d. predsjednika Domovinskog pokreta Grada Zagreba Igor Peternel danas je u Gradskoj skupštini održao konferenciju za medije.

''Obraćamo vam se u vezi nekoliko aktualnih tema, u prvom redu to su covid potvrde koje će vrijediti i za institucije Grada Zagreba i za Gradsku skupštinu, Gradsko poglavarstvo, gradska poduzeća, gradski Holding, a reći ćemo nešto i o ukidanju mjere roditelj-odgojitelj, koja je vjerojatno najskandaloznija odluka u ovom mandatu'', rekao je uvodno Peternel.

Vezano za uvođenje covid-potvrda, Peternel je istaknuo kako gradski zastupnici, a i općenito Domovinski pokret, smatraju da se radi o mjerama koje su neprihvatljive, koje su nepotrebne, poprilično neustavne, segregacijske i ne rješavaju apsolutno ništa.

''To vidimo i na primjeru Slovenije, koja ima već uvedene covid-potvrde, a ima velike probleme s rastom broja novozaraženih. Smatramo da se time neće postići ništa, osim što se stvaraju dodatne tenzije u društvu. Tome u prilog ide i od neki dan priopćenje njemačkih virologa, koji smatraju da se takvim mjerama ništa ne postiže, pogotovo zato što sad već svi znamo da cijepljeni i necijepljeni prenose virus. Što vrijeme više prolazi od zadnjeg cjepiva, to učinkovitost cjepiva pada i raste udio cijepljenih u ukupnom broju teških bolesnika. Oni asimptomatski cijepljeni možda i više prenose virus, s obzirom da ne znaju da su prenosioci i nemaju simptome, i svojim kontaktima jednako tako mogu prenositi virus, čak možda i u većoj mjeri'', naglasio je Peternel.

Peternel smatra da je to nepravedno i da, ako Vlada želi motivirati što više ljudi na cijepljenje, neka kaže da to želi. ''Međutim, ne možete se pozivati na slobode i reći 'nećemo nikoga silom tjerati na nešto', a onda ga tjerate nekim drugim mjerama koje mu u potpunosti ograničavaju ljudska prava i slobode, slobodu kretanja, a to podvlačite pod epidemiološke mjere, a ne radi se o suštini epidemioloških mjera, već se radi o sasvim nečem drugom. Protiv toga odlučno prosvjedujemo!'', poručio je.

''Ukidanje mjere roditelj-odgojitelj je svjetonazorska odluka koja udara na temelje hrvatskog društva''

''Ono drugo što sam htio reći, to je ukidanje mjere koje je u petak popodne objavljeno, radi se o vrlo bezobraznoj odluci, odluci koja je i neozbiljna, jer kod građana stvara dojam potpunog nepovjerenja u institucije. Zamislite što bi bilo 2000-ih godina, kada je vlada Ivice Račana za sve ljude u sustavu znanosti, za znanstvene novake, kao poticajnu mjeru uvela subvencioniranje stambenih kredita; zamislite da je neka vlada poslije rekla: to je nama preskupo, mi nećemo to plaćati, pa sad to što ste vi kupili stanove da riješite svoje egzistencijalno pitanje, Bože moj, što mi sad tu možemo'', komentirao je ukidanje mjere roditelj-odgojitelj.

Peternel je dodao da je nečuveno da jednu mjeru u potpunosti ukidaju i da ljudima ruše egzistenciju. Kaže kako smo vidjeli naslove u nekim dnevnim novinama, u Jutarnjem listu, da se pojedine obitelji spremaju na iseljenje u Njemačku jer smatraju da im je ugrožena egzistencija u Hrvatskoj odlukom Tomislava Tomaševića i njegove svite.

''Smatramo da je to čisto svjetonazorska odluka kojom se udara, na simboličkoj razini, na temelje hrvatskog društva, a to je obitelj. Svaka odluka koja ide za jednostranim ukidanjem bilo koje populacijske mjere za stimuliranje većeg broja članova obitelji smatramo da je nepotrebna. Vrlo je loše na načelnoj razini jer se šalje jedna kriva poruka i protiv toga ćemo također ustati u Skupštini'', zaključio je Peternel.

Video pogledajte ovdje


Domovinski pokret footer