Peternel: Protiv smo spalionice infektivnog otpada na Rebru, podržat ćemo građane u njihovoj borbi!

Peternel: Protiv smo spalionice infektivnog otpada na Rebru, podržat ćemo građane u njihovoj borbi!

14.02.2023.

Igor Peternel, predsjednik Domovinskog pokreta Grada Zagreba i potpredsjednik Gradske skupštine, i Slaven Dobrović, potpredsjednik Domovinskog pokreta Grada Zagreba i predsjednik Kluba zastupnika Domovinskog pokreta u Skupštini Grada Zagreba, održali su konferenciju za medije na temu planiranog Projekta izgradnje spalionice medicinskog otpada u KBC-u Zagreb (Rebro).

''Što se tiče izgradnje spalionice infektivnog otpada na KBC-u Rebro, Domovinski pokret drži da cijelu proceduru treba zaustaviti i vratiti na početak. Ovo što javnost može vidjeti, a to je studija utjecaja na okoliš s nekakvom slabom opcijskom analizom, nije ono što je potrebno za ovako složen i ozbiljan projekt, a to je studija izvodljivosti gdje bi bile konfrontirane stvarne opcije'', uvodno je poručio Dobrović.

Dobrović je pojasnio kako to znači da je sterilizacijski postupak, koji je uobičajen, jeftiniji i bliži onom što danas traži kružno gospodarenje otpadom, daleko jeftinija investicija od ovoga što se gura na Rebro. Dobrović smatra da je ovo što se gura na Rebro, a to je spaljivanje infektivnog otpada, opcija koja se može isticati svojim prednostima samo kad se nema s čime usporediti.

''Stoga ne vjerujemo da bi upravitelj, odnosno nositelj zahtjeva, da to radi sa svojim novcem, ovo izabrao kao opciju rješavanja infektivnog otpada. Dakle, potrebna je procjena investicija jedne i druge opcije, procjena operativnih troškova i stvarnog utjecaja na okoliš. Što se tiče materijala, razmislimo svi što znači dovesti godišnje oko 120 tona praškastog reagensa na lokaciju Rebro u uvjetima ove gužve koju ovdje vidimo. Naravno, pod uvjetom da se radi o svega 1200 tona kapaciteta godišnje spaljivanja infektivnog otpada'', naglasio je.

Dobrović: Ovo je neozbiljan postupak i hitno ga treba vratiti na početak

Dobrović također upozorava kako treba razmisliti što znači odvesti s lokacije tri puta više, ali sada opasnog otpada: ''To su vrlo jednostavna, praktična i prizemna pitanja na koje ova studija i ovo razmatranje koje imamo prilike vidjeti uopće ne odgovaraju i ne adresiraju. Što se tiče utjecaja na zdravlje ljudi i okoliš, to je itekako u interesu grada i građana, a posebno onih koji žive u blizini. Pitanje utjecaja na zdravlje i okoliš je strahovito podcijenjeno u ovoj studiji''.

''U stvari, oni se vješto skrivaju iza činjenice da je kapacitet spaljivanja manji od 10 tona, što znači da nije potrebna okolišna dozvola i da je procedura daleko jednostavnija. Kao što vidimo, oni su išli u proceduru bez valjane studije izvodljivosti i bez valjane opcijske analize. To je, u stvari, spaljivanje opasnog otpada. S druge strane, ne znamo ništa o materijalu koji se spaljuje, o čemu se radi, koliko je plastike, koliko je metala, zavojnog materijala, vlage, koji je kemijski sastav'', istaknuo je.

Rekao je da sve to trebamo znati da bismo uopće mogli valjano razmatrati probleme emisije u okoliš i adekvatne obrade dimnih plinova. Stoga je ovo čemu smo izloženi, poručio je, neozbiljan postupak i hitno ga je potrebno vratiti unazad. Uvjeren je da bi valjana, nepristrana opcijska analiza pokazala razloge zbog čega su mnoge bolnice na sjeveru Hrvatske izabrale upravo sterilizacijski postupak.

''Tamo nema emisija, dakle opasnih tvari, i ne nastaju zagađivala. Nema nikakvih problema. Infektivni otpad se u kratkom postupku, bez skladištenja, konvertira u neopasni otpad, koji kasnije nadogradnjom, mehaničkom obradom, može ići u nekoliko kategorija plastike, a zavojni materijal završava u obliku benigne pamučne mase koja se čak može razmatrati za neko recikliranje. Ta opcija je daleko bliža onome što danas nazivamo kružno gospodarenje otpadom, a na kojoj se inzistira i iz Bruxellesa i Banskih dvora.

Peternel: Nije nam jasno kako je nekome palo na pamet graditi spalionicu u samom centru grada

Peternel je poručio da je Domovinski pokret Grada Zagreba apsolutno protiv ovakvog projekta kakav je predložen, te da im uopće nije jasno kako nekome padne na pamet da u samom centru grada, po ovakvoj proceduri, osmisli projekt i inzistira na tome.

''Nije čudo da su se građani samoorganizirali i da su protiv toga zbog zaštite svog zdravlja, zbog zaštite zdravlja svoje djece i zbog toga što ne vjeruju takvim projektima. Mi ćemo ih svakako podržati. Podržat ćemo ih i ovaj tjedan na prosvjedu koji organiziraju, a naši vijećnici su i u gradskoj četvrti na tome inzistirali te se cijela gradska četvrt, i 'Možemo' kao stranka, i Domovinski pokret, i ostale stranke koje su u Vijeću gradske četvrti Maksimir, usuglasila da su protiv ovakvog projekta'', zaključio je Peternel.


Domovinski pokret footer