Peternel: Prijedlog da se Čavajda proglasi Zagrepčankom godine je provokacija gradske vlasti

Peternel: Prijedlog da se Čavajda proglasi Zagrepčankom godine je provokacija gradske vlasti

12.04.2023.

Igor Peternel, predsjednik Domovinskog pokreta Zagreb i potpredsjednik zagrebačke Gradske skupštine, održao je konferenciju za medije na temu prijedloga Odbora za javna priznanja Gradske skupštine grada Zagreba da se nagrada 'Zagrepčanka godine' dodijeli Mireli Čavajdi, ženi koja se u visokom stadiju trudnoće odlučila na abortus.

''Na jučerašnjem Predsjedništvu zagrebačke Gradske skupštine gradonačelnik je okvirno predstavio mogući dnevni red. Još i prije Uskrsa su u medijima objavljeni prijedlozi vezano uz nagradu 'Zagrepčanka godine'. Ti će prijedlozi sasvim sigurno biti i izglasani, s obzirom da oni imaju komotnu većinu, a nisu nešto posebno voljni raspravljati o prijedlozima, tako da tu uopće nema spora. Ono što je sporno je način na koji su to učinili, da prijedlog, naravno, 'slučajno' i 'spontano' ide dan prije Uskrsa'', uvodno je poručio Peternel.

Peternel je upozorio kako je taj prijedlog ideološka provokacija te da će se vjerojatno izglasati uoči Hoda za život, da bi, dodao je, to sve skupa dobilo jednu cjelinu. Podsjetio je da se za nagradu 'Zagrepčanka godine' predlaže gospođa Čavajda, koja je imala tragično iskustvo: ''Tragičnu sudbinu njezinog djeteta smo pratili praktički mjesec dana, a ja sam od prvog dana govorio da se tu radi o tome da se nju zloupotrebljava, da ju je okružila ideološka skupina i da su zapravo počeli zloupotrebljavati njezin slučaj kako bi radili propagandu nečega što oni smatraju da je važno''.

''Nerođena beba trebala bi imati pravo na život i na liječenje''

''Tu se radi u prvom redu o strani te ideološke skupine, a kojoj pripada aktualna gradska vlast. Radi se o propagandi kako bi se pod krinkom rasprave o pravu žena na abortus zapravo u raspravu uvelo pravo na posebne slučajeve intervencijskog, prijevremenog poroda u smislu eutanazije. Brojni su zagrebački liječnici o tome govorili. Gospođa je tražila intervencijsku eutanaziju nerođene osobe koja, prema našem shvaćanju, ima ljudska prava nerođene osobe'', naglasio je.

Peternel je rekao da se radi o osmom, devetom mjesecu trudnoće, te da, kada je u pitanju nerođena beba koja, ako je zdrava i živa, može biti rođena i živjeti, i trebala bi imati ljudska prava i na život i na liječenje. Peternel je upozorio da se ovdje radi o situaciji gdje nijedna hrvatska bolnica i nijedan hrvatski liječnik nisu htjeli izvršiti tu eutanaziju nerođene osobe.

''Ta je stvar duboko etička i duboko polemična, i svakako ne vidimo nijedan razlog da bi osobu koja je prošla to iskustvo, a koja je zapravo služila kao paravan za propagandu određene ideologije, sada trebalo, zbog samog tog čina izvršenja prijevremenog poroda i intervencijske eutanazije, proglašavati Zagrepčankom godine, pogotovo stoga što je to duboko etičko pitanje i pitanje oko kojega se vode polemike i oko kojeg nema suglasja među Zagrepčanima i uopće među populacijom'', istaknuo je.

''Bave se čistom ideologijom u trenutku kada je potrebno određeno suglasje kako bi se riješili problemi vrtića''

Poručio je kako smatra da je to zaista bezobrazna ideološka provokacija te da ima jako puno žena oko kojih bi se svi mogli složiti da dobiju tu nagradu. Dodao je da se oni bave čistom ideologijom u trenutku kada je svima skupa potrebno određeno suglasje kako bi se riješili problemi vrtića u Zagrebu jer dolaze upisni rokovi za vrtiće, a ukinula se mjera roditelj odgojitelj. Kaže kako je i bez ukidanja te mjere prošle godine bio kaos što se tiče vrtića te da ima primjer vlastitog djeteta u vrtiću na Bukovcu.

''Uopće se ne drže pravila što se tiče broja djece u grupi, broja djece po programima i izvršavanja obaveza iz ugovora o programu jer jednostavno nemaju kapaciteta. I umjesto da se radi na tome da se povećaju kapaciteti, da se interventno nešto napravi, jer dolazi puno više djece zbog ukidanja mjere roditelj odgojitelj, čime se oni bave? Bave se novim ideološkim podjelama, provokacijama, mijenjanjem imena ulica te sumanutim prijedlozima poput Milke Planinc'', naglasio je.

Peternel se upitao o čemu se tu zapravo radi i što gradska vlast zapravo želi postići te je dodao da se njima u DP-u Zagreb čini da takvim provokacijama isključivo žele skretati pozornost s pravih tema, jer određen dio medija koji im je sklon onda ulazi u ciklus ideoloških rasprava, rekao je Peternel, a ne postavljaju sebi ključna pitanja koja se tiču svakodnevnog života građana grada Zagreba.


Domovinski pokret footer