Peternel: Nedovršena bolnica Blato je smetlište i dokaz nesposobnosti gradske i državne politike!

Peternel: Nedovršena bolnica Blato je smetlište i dokaz nesposobnosti gradske i državne politike!

29.12.2023.

Igor Peternel, predsjednik Domovinskog pokreta Grada Zagreba i potpredsjednik Gradske skupštine, održao je konferenciju za medije na temu nedovršene Sveučilišne bolnice Blato i drugih aktualnosti.

''Nakon što su jučer gradonačelnik i gospodin Klisović kao predsjednik Skupštine održali svoje pressice, gdje je gospodin Klisović čak utvrdio da je grad Zagreb, a ne znam je li bio ironičan ili je bio ozbiljan, uredniji i ljepši nego što je bio kad su ga oni preuzimali, odlučili smo izabrati ovaj simboličan kadar, pa neka se vidi što je danas simbol grada Zagreba. Gdje god se okrenete je smetlište, a 500 metara dalje je bolnica koja je to trebala biti, a zapravo je danas jedno veliko smetlište i skladište ili reciklažno dvorište'', uvodno je rekao Peternel.

Kaže kako završava još jedna godina i kako Vladi praktički ovom godinom završava i još jedan mandat, a da nas sve skupa prave budalama oko te bolnice: ''Već je ne znam koliko puta zaključeno i na razini politike i na razini struke da Novi Zagreb zbog svoje napučenosti, zbog svojeg položaja i zbog situacije s prometnim kaosom treba bolnicu''.

''Građanima Novog Zagreba je u vrijeme gužvi bliža bolnica u Karlovcu nego neke zagrebačke bolnice. Rečeno je da će se ovo pomaknuti iz nekog nultog položaja i da će se u ovom mandatu Vlade, a vidimo da je tu potrebna i suradnja grada Zagreba, ići prema izgradnji dječje bolnice, a čak je zbog toga uništen i ogroman projekt translacijske medicine koji je trebao biti na Srebrnjaku. Nije se napravilo ništa. Novaca ima kao nikada. Četiri ili pet zagrebačkih bolnica se obnavljaju trenutno novcem iz europskih fondova. Nećemo imati te novce na raspolaganju još jako dugo i ako se sada nije napravila ova bolnica, kad će se napraviti? Vjerojatno nikada'', naglasio je.

Peternel smatra da ako nismo u stanju bili obnoviti tri-četiri zagrebačke bolnice iz državnog proračuna, a jedva, dodao je, smo bili u stanju i s ovim novcima organizirati obnovu, onda si možemo misliti kada ćemo ovu bolnicu završiti bez tih europskih fondova.

''Očigledno je da postoji politička odluka da se u to ne ide, jer da je bilo kakva politička odluka drugačija, vidjeli bismo barem nekakve naznake, nešto bi se o tome pričalo, vlast bi nešto govorila, i postojali bi nekakvi predprojekti i projekti. Ništa se ne događa jer očigledno nekome odgovara da se ništa ne događa. Tražimo i inzistiramo da se vlast, kako gradska, tako i državna, očituju što misle s tom bolnicom, a ako i ne misle, što namjeravaju s tim prostorom, te kako vide razvoj grada Zagreba, a pogotovo Novog Zagreba bez bolnice'', upozorio je.

Komentirao je i jučerašnju, završnu pressicu gradonačelnika Tomaševića, a na kojoj je gradonačelnik poručio kako će riješiti smeće: ''Imali smo prilike vidjeti kolika je njegova hrabrost u ove dvije, skoro tri godine. Gradonačelnik nema uopće hrabrosti, nema znanja, nema viziju i ne postoji način da ovakvim modelom upravljanja on taj problem s Jakuševcem riješi zato što, čak i kad bismo mi došli na vlast, to jest da se počne provoditi program profesora Dobrovića koji je više puta predstavio model za novo upravljanje otpadom grada Zagreba, i za to je potrebno određeno vrijeme, lokacijske dozvole, pronalaženje samih lokacija, otkup zemljišta i sve ono što je potrebno da bi došlo do realizacije nekog projekta, a oni to sasvim sigurno neće učiniti''.

Peternel je upozorio i da za dva-tri dana ističu uporabne dozvole za Jakuševec te je upitao što će biti i kako će se tamo odlagati otpad: ''Hoćemo li biti svi skupa u prekršaju ili će se jednostavno ići onom ''pravila nećemo mijenjati, ali ćemo se dogovoriti da ćemo ih kršiti''? Ja uopće ne vidim koje je dugoročno rješenje i kako to misle riješiti. Ponovno apeliram, ako postoji mogućnost da se međustranački dogovorimo da se ide na neko cjelovito rješenje, to bi bilo najbolje''.


Domovinski pokret footer