Peternel: Grobovi na Mirogoju nisu obnovljeni od potresa, a nema ni ukopnih mjesta za najpotrebitije

Peternel: Grobovi na Mirogoju nisu obnovljeni od potresa, a nema ni ukopnih mjesta za najpotrebitije

04.10.2022.

Igor Peternel, predsjednik podružnice Domovinskog pokreta Grada Zagreba, ispred ulaza na Gradsko groblje Mirogoj održao je sa suradnicima konferenciju za medije na temu stanja na gradskim grobljima uoči nadolazećeg blagdana Svih svetih.

''Smatrali smo bitnim da se ovdje okupimo jer dolazi 1. studeni, blagdan Svih svetih, a ovo groblje, koje je ponos Zagreba, ponovno dočekuje još jedne Sisvete u stanju kao da je potres bio jučer. Neki sam dan ovuda prolazio i sreo brojne turiste koji su bili začuđeni najužim dijelom do izlaza, jer tamo ima grobova koji su zaista u sramotnom stanju''.

Peternel je upozorio kako se tu vidi potpuna nebriga onih koji bi trebali brinuti o grobovima. Dodao je kako su grobovi oštećeni od potresa te prolaznici u njima vide lijesove. Peternel je istaknuo da je to civilizacijska sramota, da za to nema opravdanja te da vlast, država i grad moraju preuzeti ulogu upravitelja.

''Grobovi, bez obzira tko je njihov vlasnik i imaju li vlasnika ili nemaju, ne mogu dvije godine nakon potresa biti u takvom stanju da prolaznici vide lijes. To je zaista sramotno! Također je tu i potpuni zastoj u obnovi. Vidimo da groblje izgleda jednako kao i dan nakon potresa. Obitelji ne mogu zapaliti svijeću svojim najmilijima već gotovo dvije godine'', naglasio je.

Peternel je podsjetio da se ništa ne događa po pitanju obnove groblja. Kaže kako je navodno novac za obnovu arkada, upraviteljske zgrade i ostalih dijelova groblja osiguran iz EU fondova, ali kako je to zastalo, te kako je problem nastao s konzervatorima i uopće se ne zna kad će početi, tko to stopira i zašto.

''Bitno je da iskoristimo nadolazeći blagdan, Sisvete, i još jednom postavimo pitanje što je s tim. Stoji sve u Hrvatskoj što se tiče obnove, ali ovo je u potpunosti pat pozicija. Isto tako, tema na koju se ne troši puno medijske pažnje je činjenica da je, prema našim informacijama, ostalo još svega dvjestotinjak ukopnih mjesta za socijalno ugrožene građane, braniteljsku populaciju i sve one koji nemaju vlastito grobno mjesto, a to im treba osigurati putem Grada'', poručio je.

Peternel je upozorio da novi ugovori nisu potpisani, da na Mirogoju uopće više nema takvih ukopnih mjesta te da je nešto mjesta još ostalo na Markovom polju. Dodao je kako će sasvim sigurno u bliskoj budućnosti doći do ozbiljnih problema i kako će ta tema doći u fokus javnosti jer se po tom pitanju ništa ne radi: ''Mi želimo prevenirati i upozoravamo na nešto što već postoji kao problem i postat će javna sramota za 20-ak dana, a to je nedostatak ukopnih mjesta za najpotrebitije'', zaključio je Peternel.


Domovinski pokret footer