Penava poručio Vladi: Trgnite se, vrijeme je za državničke poteze

Penava poručio Vladi: Trgnite se, vrijeme je za državničke poteze

02.03.2022.

Vrijeme je za očitovanje hrvatskog duha koji se izdiže iznad podjela i političkih poentiranja. Hrvatski narod dobro zna što je patnja. Mi ovo razumijemo bolje od svih u Europi. I ovo je vrijeme u kojem će hrvatski narod ponovo iskazati svoju istinsku plemenitost, svoju snagu i svoju iskrenu empatiju prema onima u potrebi.

Hrvati su svijetu već pokazali kako se ne boje - nisu se bojali kada je zlo rata haralo našom domovinom, kada je agresor rušio naše domove. I u ovim trenucima trebamo znati hrabro preuzeti odgovornost, prije svega odgovornost za sigurnost naše države i svih naših građana.

To je ključna stvar u ovom trenutku, kako bismo probudili vjeru u svoje zajedništvo.

Vrijeme je za snažno i odlučno vodstvo, razborit i čvrst pristup u suočavanju s ovom velikom i ozbiljnom krizom svjetskih razmjera. Krizom koja obuhvaća sigurnost, svjetsku opskrbu hranom, inflaciju, ekonomsku krizu.

Stoga moram pozvati ovu Vladu: trgnite se! Pokušajte biti na razini svog naroda. Vrijeme je za državničke poteze. Poteze koji jamče suverenost i sigurnost.

Manjak liderstva sada se već jasno prokazuje na svim razinama državnog interesa RH.

Hrvatski narod proživljava proces retraumatizacije Domovinskog rata, a nitko im se s vlasti ni ne obraća. Obratite se svome narodu!

U svemu o čemu bi se u ovom trenu moglo govoriti, od svih mjera koje su se već mogle i morale donijeti, danas ću istaknuti samo jedan primjer, primjer na kojem možemo precizno vidjeti kakvo je stanje i kakav je mentalitet onih koji trenutno vode Hrvatsku - robne zalihe.

Vidjeli smo da državne robne zalihe ne funkcioniraju ni u slučaju prirodnih nepogoda, kad su stanovnici Banovine mjesecima ovisili o dobroti, empatiji i uvijek humanitarno nastrojenom duhu običnog hrvatskog čovjeka, koji je pomoć potrebitima sam iznosio i prevozio iz svojih garaža, grabio ponovo iz svog vlastitog džepa. Sama obnova od prirodne katastrofe pretvorila se u katastrofu za sebe.

Posljednji ravnatelj robnih zaliha Damir Juzbašić, na osobni zahtjev razriješen je dužnosti ravnatelja državnog Ravnateljstva za robne zalihe u Ministarstvu gospodarstva i održivog razvoja 2. lipnja 2021.

S današnjim danom Hrvatska već punih 9 mjeseci nema ravnatelja robnih zaliha. Punih 9 mjeseci nitko ne upravlja Robnim zalihama RH. To je apsolutno nedopustivo u ovakvim vremenima.

Nespremni su na ovo. Pogođena demografskim slomom, potresima, pandemijom i svjetskom financijskom krizom, Hrvatska ne može i ne smije ponovo biti nespremna.

Stoga u duhu razuma i u duhu čvrstog preuzimanja odgovornosti, pozivam još uvijek aktualnog premijera da hitno reagira i uspostavi transparentno i jasno upravljanje državnim robnim zalihama. Krajnji je trenutak da najosnovniji državni procesi u Hrvatskoj počnu funkcionirati. Bili smo nespremni za potrese, za demografski slom, za energetsku krizu, za financijsku krizu. Ne smijemo si dopustiti još jednu nespremnost. Želimo spremnu i snažnu Hrvatsku.

Ivan Penava

Predsjednik Domovinskog pokreta


Domovinski pokret footer