Penava osudio velikosrpsko svojatanje Dubrovnika i prozvao Vladu Republike Hrvatske

Penava osudio velikosrpsko svojatanje Dubrovnika i prozvao Vladu Republike Hrvatske

06.12.2023.

U povodu Dana dubrovačkih branitelja Domovinski pokret u Dubrovniku organizira tribinu koju će voditi prof. dr. Slobodan Prosperov Novak s temom „Tko nam svojata Dubrovnik?“.

Prije same tribine održana je presica za medije na kojoj je predsjednik Domovinskog pokreta Ivan Penava upozorio na to da Republika Srbija svojata dubrovačku umjetnost, kulturu i jezik. Dodao je da se iza toga krije negiranje hrvatskog naroda i države.

Velikosrpska agenda sada je upakirana u ambalažu kreiranja srpskog svijeta, po uzoru na ruski svijet i Vladimira Putina. Ona se ne provodi tenkovima i oružjem, nego na perfidan način – kroz suradnju Republike Srbije i Srpske pravoslavne crkve“, istaknuo je Penava i podsjetio na rehabilitaciju četničkog pokreta i Draže Mihailovića, ali i imenovanje predsjednikom Skupštine Crne Gore četničkog vojvode Andrije Mandića.

Domovinski pokret napisao je deklaraciju koju će uputiti Vladi Republike Hrvatske i poručiti da na naplatu dolaze stvari na koje Domovinski pokret ukazuje godinama. „Nismo osudili velikosrpske zločine, nismo se postavili prema Srbiji i njezinu negiranju genocida. Nismo osudili Srbiju i tražili naknadu štete za naše logoraše; govorimo o tisućama naših branitelja. Sada nam se nakon tridesetak godina javlja ova tiha okupacija i tiho svojatanje hrvatskog teritorija, hrvatske baštine i kulture“, upozorio je Penava.

Zahtijevamo od Republike Hrvatske da promptno postupi, ne na mlak način kao do sada, sladunjavima prepiskama i plačkanjem, nego da povuče veleposlanika Republike Hrvatske iz Srbije te jasnim agitiranjem i apeliranjem prema europskim krugovima da se zaustavi europski put Srbije dok se ove stvari ne raščiste, dok Srbija ne makne ove sadržaje iz udžbenika i političkih narativa“, poručio je Penava.

Hrvatska se mora ponašati kao pobjednik, jer Hrvatska jest pobjednik u Domovinskom ratu. Hrvatska je članica Europske unije, Hrvatska je članica NATO-a. Sve to Srbija nije. Ona je poražena snaga. Nevjerojatno je da sve ove godine imamo kukavički pristup hrvatske diplomacije koja se nije u stanju ponašati kao pobjednik, nego spušta glavu i pravi se da ne vidi velikosrpske aspiracije koje su sveprisutne u medijskom prostoru sve ove godine“, dodao je.

Bilo je dosta, treba jasno podvući crtu i dati do znanja da ćemo Hrvatsku braniti kao što smo je branili 1991., a da Srbija ne može ni pomisliti da može imati europsku perspektivu s ovakvim nepromijenjenim razmišljanjem o svojim susjedima i o stvaranju srpske hegemonije“, zaključio predsjednik Domovinskog pokreta Ivan Penava.


Domovinski pokret footer