Penava: Plenkovićeva Vlada populističkim politikama uvela je Hrvatsku u spiralu propasti!

Penava: Plenkovićeva Vlada populističkim politikama uvela je Hrvatsku u spiralu propasti!

15.06.2022.

Ivan Penava, predsjednik Domovinskog pokreta, održao je u Hrvatskom saboru konferenciju za medije na temu poskupljenja u Republici Hrvatskoj.

Penava je uvodno poručio kako smo ovih dana imali prilike svjedočiti hvaljenju predsjednika Vlade Republike Hrvatske Andreja Plenkovića, kako su učinili sve i kako hrvatski narod treba biti zahvalan jer su obuzdali inflaciju, odnosno porast cijena goriva i da su sad te razine otprilike one koje hrvatski narod može izdržati, a potom je podijelio analitiku cijena goriva u Hrvatskoj, ali i zemljama u okruženju iz kojih se jasno vidi kako Hrvatska ima najskuplje gorivo.

''Dok ta cijena i nije nešto značajna g. Plenkoviću i visokopozicioniranoj gospodi, hrvatskim građanima, vjerujem, svaki put kad se približe benzinskoj postaji pada mrak na oči. Vlada se hvali s izrazito dobrim punjenjem državnog proračuna od preko 2 milijarde kuna iz aspekta PDV-a, a jednako tako svjedočimo izrazito velikim dobitima HEP-a, državne firme koja praktično ima monopol u distribuciji električne energije u RH. Pozivam hrvatske građane da osvijeste to da ako se Vlada hvali rekordnim punjenjem proračuna od strane PDV-a i ako se HEP hvali rekordnom dobiti, pitajte se malo odakle ta dobit i tko to plaća PDV u ovoj državi?'', istaknuo je Penava.

Dodao je kako se plaća PDV od 25 posto za svaku litru goriva ili kupljenu namirnicu osim u slučajevima povlaštenih stopa od 13 ili pet posto te na činjenicu da se uz ovakve podatke u pola krize, u pola rata netko hvali s iznimnom dobiti.

''Mislim da vam je poznat naziv kako te ljude nazivamo. Ima jedan epitet, zatim pridjev pa profiteri. Govorimo o činjenici da se Vlada u pola krize hvali da su prihodi od PDV-a narasli preko 2 milijarde kuna. I onda nam na drugoj strani Premijer dolazi i osiromašenom narodu govori kako su uspjeli zaustaviti cijene goriva, a u prilogu možete pronaći gdje smo u odnosu na deset država koje nas okružuju. Složit ćete se i vidjeti da po paritetu kupovne moći, po snazi gospodarstva, po BDP-u, Hrvatska je daleko od vodećih zemalja između tih deset, a ipak plaćamo skuplje gorivo'', jasan je bio predsjednik Domovinskog pokreta.

Zahvaljujući Vladi plaćamo 30 posto skuplje gorivo od Mađarske i nekonkurentni smo na tržištu

Penava se osvrnuo na primjer mađarskog predsjednika Viktora Orbana kojeg sustavno osporavaju premijer i mediji, a koji je zamrznuo cijenu goriva na 9,50 kuna što je za 1/3 jeftinije gorivo nego u Hrvatskoj.

''Upravo potpisom ove Vlade, potpisom nekadašnjeg resornog ministra, a danas Viceguvernera HNB-a gospodina Tomislava Ćorića, dana je dozvola da hrvatska nafta ide prema Mađarskoj. Upravo je g. Plenković 2016. obećao hrvatskom narodu i javnosti vratiti INU pod okrilje RH. Što je od toga napravljeno ništa? Tko valja? Valja Plenković! Tko ne valja? Ne valja Orban! Međutim, Mađari plaćaju preko 30 posto jeftinije gorivo nego što ga plaćamo mi koji imamo naftu, mi koji smo imali INU, a nažalost više je nemamo'', izjavio je Penava te dodao:

''Vrijeme danas u Hrvatskoj nije za ljude i politike koji su orijentirani ka Bruxellesu i vođenju brige jedino o Bruxellesu i Europskoj uniji. Danas je vrijeme u ovim krizama kada se vodi briga o nacionalnom interesu i svom narodu i tu je razlika između ovih dramatičnih pristupa i dramatičnih posljedica po hrvatski narod i hrvatsku državu'', prokomentirao je.

Ispričao je kako je, vozeći se iz Slavonije prema Zagrebu, primijetio kako je krenula žetva ječma i pšenice te se osvrnuo na cijene plavog dizela u Hrvatskoj koje su na današnji dan prošle godine iznosile 5,35 kuna, a danas iznosi 9,44 kune što osiromašuje naše građane, gospodarstvo i gospodarstvenike te ih čini nekonkurentnima naspram kolega iz BiH, Mađarske ili bilo koje druge države.

''Krenuo je treći val iseljavanja ljudi, napuštaju nas ostatci ostataka jer je standard života pao, cijene su otišle gore. Ovih četiri posto porasta s kojima se hvali Premijer je zapravo pomoć iz ovih dvije i nešto milijarde koje smo uplatili u državni proračun. Svi smo svjesni da živimo puno lošije nego što smo živjeli prije pola godine. Jedino odgovorno za svakog državnika koji iole ima domovinskog promišljanja u sebi jest vratiti cijene energenata na predinflatorno razdoblje, na početne pozicije na kojima su bile. Popustite gospodo, previše ste stegli kad govorite o preko dvije milijarde boljem punjenju državnog proračuna iz aspekta PDV-a, kad govorite o dobiti HEP-a!'', poručio je te zaključio:

''Vodite populističku politiku gdje se pokušavate dopasti biračima, a zapravo ste nas uveli u spiralu propasti koja je najočitija u ruralnim dijelovima RH, spiralu koja već sad poprima obrise iz kojih više nema povratka. Rješenja su vrlo jednostavna i vrlo su jasni i prozaični razlozi zašto se to događa i čija je to odgovornost – isključivo Vlade Andreja Plenkovića!''.

Video pogledajte ovdje


Domovinski pokret footer