Penava: Plenković u turbulentnim vremenima više vodi brigu o Ukrajini, nego o vlastitoj državi

Penava: Plenković u turbulentnim vremenima više vodi brigu o Ukrajini, nego o vlastitoj državi

17.01.2023.

Ivan Penava, predsjednik Domovinskog pokreta, komentirao je rekordnu inflaciju i rast cijena te upozorio kako se Andrej Plenković poziva na interese Ukrajine i Bruxellesa, dok mu vlastiti narod tone u siromaštvo.

''Želim prokomentirati aktualnu situaciju u državi, ali i današnji aktualni sat u Hrvatskome saboru, s obzirom na teške probleme koje imamo u Republici Hrvatskoj, a tiču se poražavajućih rezultata i činjenice da su nam ljudi koji žive u potresu stradalim područjima još uvijek u kontejnerima, ali jednako tako i ove goropadne, nikad viđene inflacije, inflatornih pritisaka, rasta cijena i pada životnog standarda građana Republike Hrvatske'', uvodno je poručio Penava.

Penava je naglasio kako mu odgovori na pitanja saborskih zastupnika upućenih predsjedniku Vlade Andreju Plenkoviću, a koji se svode samo na jedan - 'Ukrajina, i vi ste glasali na sramotan način' - govore, ali i cijeloj javnosti, samo jednu stvar: predsjednik Vlade Andrej Plenković i njegova Vlada nemaju namjeru uhvatiti se u koštac s najvažnijim problemima građana Republike Hrvatske, nemaju ideju kako riješiti te probleme, nemaju viziju kamo nas vode i koliko teže živimo samo u odnosu na period od prije nekoliko mjeseci ili godina.

''Plenkoviću je bitan samo vlastiti imidž, a Hrvatska svjedoči rekordnoj inflaciji''

''Jedino do čega mu je stalo je banalizirati svaku iole ozbiljnu temu od životnog značenja i pozivati se na nekakve interese Ukrajine i interese Bruxellesa u odnosu na svoj vlastiti imidž i brigu o svom odrazu u ogledalu i u javnosti. Mi smo ovih dana svjedočili nečemu čemu nikad nismo u Republici Hrvatskoj, rekordnoj inflaciji'', rekao je.

Penava je dodao kako ne zna je li Državni zavod za statistiku objavio danas podatke za prosinac, ali kako je u listopadu stopa inflacije od 13,2 posto bila rekordna stopa u povijesti Republike Hrvatske. U studenom je bila 13,5 posto, upozorio je Penava te dodao kako je stopa na hranu i energente još puno viša, puno značajnija, te da je na razini 20 posto. Penava je istaknuo kako je rekordan i dug Republike Hrvatske te kako nas je u šest godina Vlada Andreja Plenkovića sve skupa zadužila za 64 dodatne milijarde kuna, dok uvjeti za vraćanje tih kredita postaju sve gori.

''Međutim, probleme o kojima smo trebali razgovarati, vijest da je 400,000 građana ove države manje nego što je bilo prije 10 godina, nitko ne rješava. Želim skrenuti pozornost i na slučaj ministrice Tramišak. Nikada se u povijesti nije dogodilo da ministar jedne vlade pomisli na traženje azila u Bruxellesu. Do te razine korupcije i nefunkcionalnosti je Andrej Plenković doveo hrvatsku državu'', poručio je Penava.

''Hrvati se s ovom Vladom nemaju čemu nadati''

Upitao je što građani Hrvatske mogu očekivati od toga te zaključio da mogu očekivati ono što i osjećaju i što izražavaju putem istraživanja javnog mnijenja - da s ovom Vladom ne možemo očekivati rješavanje krucijalnih pitanja, da možemo nastaviti očekivati zatvaranje hrvatskih proizvodnih pogona, povećan uvoz u odnosu na izvoz, pojačano iseljavanje iz države i koruptivne aktivnosti koje dovode do ovakve katastrofalne slike.

''Zašto imamo predsjednika Vlade kojega od ovih problema više brine stanje u Ukrajini, na to treba odgovoriti on sam, ali trebaju odgovoriti i hrvatski građani, koji se moraju zapitati jesu li očekivali da će imati Vladu i predsjednika Vlade koji će u turbulentnim vremenima voditi brigu o drugoj državi, a ne o vlastitoj državi i vlastitom narodu'', zaključio je Penava.


Domovinski pokret footer