Penava: Hrvatski narod i Hrvatska na prvome mjestu, a nakon toga možemo razgovarati o strankama

Penava: Hrvatski narod i Hrvatska na prvome mjestu, a nakon toga možemo razgovarati o strankama

13.10.2021.

Novoizabrani predsjednik Domovinskog pokreta Ivan Penava održao je danas u Hrvatskome saboru konferenciju za medije.

''Kako smo komunicirali u subotu u svom obraćanju članstvu i javnosti, Domovinski pokret i preuzimanje predsjedničke funkcije unutar Domovinskog pokreta nije samo sebi svrha, niti Domovinski pokret smatram jednom od stranaka na političkoj sceni u Hrvatskoj koja je samoj sebi svrha'', rekao je Penava.

Penava je istaknuo da je preuzimanje ove funkcije za njega osobno jedan posebno odgovoran čin, čin koji shvaća kao možda i posljednji vlak za hrvatski narod, za Republiku Hrvatsku, za sve naše građane, da zaustavimo ove negativne trendove, koje bi, kako je rekao, mogao svesti pod jedan nazivnik, a to je rastakanje države. ''Govorimo o gospodarskom, demografskom i svekolikom propadanju Republike Hrvatske, jer naprosto resursi i kapaciteti ove države slabe iz godine u godinu, iz mandata u mandat bilo koje vlade koje su do sada bile, i mislim da to hrvatski narod i hrvatska država ne zaslužuju, i da tome svemu skupa treba stati na kraj'', naglasio je Penava.

''Ono čime ćemo se voditi, kao što sam rekao, nisu nikakve posebne mudrosti, a jesu naše temeljne vrijednosti, to je ljubav, prije svega prema svome narodu i svojoj zemlji, domovini, nazovite je kako god hoćete, Republici Hrvatskoj. Pri tome nismo niti isključivi, niti na margini u bilo kojem smislu, jedino gdje smo radikalni jesu upravo te vrijednosti. Znači hrvatski narod i Republika Hrvatska na prvome mjestu, nakon toga možemo razgovarati o strankama, pojedincima, politikama. Ali interes ovoga naroda i ove države definitivno stavljamo na prvo mjesto. Voljeli bismo da je to tako i kod drugih stranaka, međutim, svi ćemo se složiti da očito nije'', upozorio je Penava.

Poručio je da će nas popis stanovništva koji je pred nama sve skupa samo na još jedan način upozoriti da stvari ne idu dobro, koliko god se aktualna vlast trudila da to prikaže ili sagleda kroz ružičaste naočale. Dodao je kako je, nažalost, hrvatska stvarnost sasvim nešto drugo, i kako će o tome najbrutalnije govoriti popis stanovništva.

''Dotaknut ću se još pitanja manjina. Također jedna priča koja se pokušava kroz ovaj, pogotovo lijevi dio političke scene i medijskog spektra plasirati, odnos prema manjinama. Za nas u Domovinskom pokretu manjine nisu problem, manjine ne doživljavamo kao nekakvu prijetnju ili nekakvu nepoćudnu pojavu'', rekao je.

Penava je istaknuo da su za Domovinski pokret manjine integralni dio hrvatskoga društva, bogatstvo hrvatskoga naroda, Republike Hrvatske, sastavni dio nas. ''Naravno, govorimo o manjinama u kontekstu poštivanja Republike Hrvatske i zakona koji vrijede u Republici Hrvatskoj. Smatramo ih integralnim dijelom našega društva koji zajedno s nama gura u dobrom pravcu'', dodao je.

''U kontekstu te priče, i za razliku od ovih svih kojima su puna usta zaštite manjinskih prava, želim navesti svoj jučerašnji dan kao gradonačelnika Grada Vukovara, gdje sam bio u posjetu pravoslavnoj crkvi kojoj smo pomogli iz gradskog proračuna da uredi okoliš. Govorim, naravno, i o srpskoj nacionalnoj manjini, ali uz napomenu da jednako tako uz velik broj nacionalnih manjina koje žive u Vukovaru, da sam osobno i kroz politiku koju zastupam pomogao i izgradnju Mađarske kuće i izgradnju Ukrajinskog doma, jer naprosto sve te naše sugrađane smatram svojim sugrađanima, smatram ljudima koji zajedno s nama svakodnevno žive i nastoje izvući iz svakodnevice što je moguće bolje za sebe i svoju obitelj, ali jednako tako i za Republiku Hrvatsku'', zaključio je Penava.

Na pitanje novinara kako komentira izjave iz Plenkovićevog HDZ-a kako Domovinski pokret nije na liniji politike dr. Franje Tuđmana, Penava je odgovorio kako je jasna distinkcija između HDZ-a i DP-a te da ih dijeli linija globalizma i globalističke politike predvođene Andrejem Plenkovićem, dok DP zastupa nacionalne i suverenističke interese.

"'Odlučimo sami o sudbini svoje Hrvatske' bio je to, ako se ne varam, prvi slogan HDZ- a u vrijeme dr. Franje Tuđmana. Vi sami promislite kolika je autentičnost Andreja Plenkovića i koliko možete njega staviti u taj slogan" odgovorio je te poručio Plenkoviću neka pogleda podršku ljudi koji su bili na stranačkom saboru u subotu.

"Mislim da Andrej Plenković i njegova politika ne idu u istu rečenicu sa dr. Franjom Tuđmanom, ali na kraju krajeva i ta politika i spominjanje prvog hrvatskog predsjednika je nešto manje važno. Ono što je važnije jest da si na tragu ovog slogana koji sam rekao postavite pitanje: Odlučuje li hrvatski narod danas o sudbini svoje Hrvatske, ja sam mišljenja da ne odlučuje, da odlučuje Bruxelles, a onda i poslušnik g. Andrej Plenković i tu je suštinska razlika između nas dvojice", jasan je bio Penava.

Cijelu konferenciju za medije pogledajte ovdje


Domovinski pokret footer