Penava:AP organizira koruptivno ozračje u Hrvatskoj, budućnost mu je odstupanje s dužnosti premijera

Penava:AP organizira koruptivno ozračje u Hrvatskoj, budućnost mu je odstupanje s dužnosti premijera

03.03.2023.

Ivan Penava, predsjednik Domovinskog pokreta, održao je konferenciju za medije na temu opoziva predsjednika Vlade RH Andreja Plenkovića.

''Danas je u Saboru jedna od točaka, koja je možda i nosila fokus ovog tjedna, opoziv predsjednika Vlade Republike Hrvatske, gospodina Andreja Plenkovića. Mislim da ste kroz raspravu jasno vidjeli da su krimen gospodina Andreja Plenkovića rezultati njegova rada u proteklim godinama i u zadnja dva mandata, a koji jasno govore i nedvosmisleno pokazuju da je u Hrvatskoj uspostavljena kompromitirana koruptivna struktura koja upravlja državom'', uvodno je rekao Penava.

Istaknuo je da je dno dna te politike i mentalnog sklopa situacija gdje su na aferi Vjetroelektrane, kao bočni krak te afere, pali čitav niz ministara i državnih dužnosnika, od ravnatelja Carinske uprave do ravnatelja Policijske akademije, na namještanju državnih stručnih ispita. Penava je podsjetio kako svi znamo za milijarde i stotine milijuna, međutim, kako je stvar otišla toliko duboko u sve pore društva da čelni ljudi ove države svojoj braći i sestrama, svojim rođacima, namještaju tako banalnu stvar kao što su državni stručni ispiti.

''Ne možemo se praviti da Plenković nije znao za afere''

''Andrej Plenković, kao famozni AP i 'Šef' ne može od toga biti izuzet i ne možemo se praviti da on za to nije znao. Medijski članci su jasno prezentirali dopisivanje visokorangiranih dužnosnika Republike Hrvatske koji oslovljavaju Andreja Plenkovića s 'AP', 'Šefe' itd. Vrlo jasno i nedvosmisleno su pokazali da ti dužnosnici u svojstvu osumnjičenika USKOK-a, DORH-a ili Europskog javnog tužitelja dobivaju potporu i nakon što su se našli u tom statusu i da bivaju organizirani sastanci u Vladi na koji ti isti ulaze na bočne ulaze i na sporedna vrata, i gdje im se na tim sastancima zapravo jamči i uvjerava ih se da im se ništa dogoditi neće. Jer famozni 'Šef' drži cjelokupnu strukturu u Republici Hrvatskoj pod svojim nadzorom'', poručio je.

Penava kaže kako bismo, nadalje, mogli unedogled govoriti o izvozu nafte i gašenju Rafinerije Sisak. Dodao je da si moramo, bez obzira na današnji ishod glasanja za kojeg svi pretpostavljamo da Plenković ima dovoljan broj ruku, što je pokazao i u svim prethodnim situacijama, postaviti pitanje što je toj tijesnoj većini od 77 ruku bitno.

''Zastupnicima saborske tijesne većine bitnije su sinekura i fotelja nego stati na kraj aferama''

''Oni, uključujući i saborske zastupnike Hrvatske demokratske zajednice, će i svojim današnjim glasanjem pokazati da im je važnija sinekura, odnosno saborska fotelja, nego stati na kraj ovakvim praksama i aferama. Oni će i danas naći smušena objašnjenja da upravo te afere dokazuju da se bore protiv korupcije, iako ćete svaki dan vidjeti da se mi, jednako kao i mediji, žestoko trudimo prokazati i dokazati koruptivne kriminalne radnje u državi te da ih ta struktura brani do posljednjeg, a čak neke poput ministrice Žalac i dalje od toga'', poručio je.

Penava je rekao kako očekuje da neće biti izglasano nepovjerenje Andreju Plenkoviću, ali da će današnje glasanje u Saboru pokazati, kada pogledamo u praksi, kako je svaki taj opoziv u jednom velikom postotku na kraju urodio odstupanjem čelnih ljudi, ministara, a u ovom slučaju Andreja Plenkovića za mjesec, dva, tri ili pet, zbog procesuiranja, afera ili otkaza izravno od strane Andreja Plenkovića.

''Svi ti ministri zbog kojih se pokretala interpelacija su otišli sa svoga mjesta, odnosno govorim o izuzetno visokom postotku onih koji su bili prisiljeni otići s dužnosti, i siguran sam da je to perspektiva i budućnost i Andreja Plenkovića, koji je, sad je svima jasno, na čelu te strukture kao njezin šef. 'Šef' je, inače, termin koji koriste sve mafijaške strukture, a očito je to tako prisutno i unutar komunikacije visoko rangiranih dužnosnika Hrvatske demokratske zajednice. Ono što građani Republike Hrvatske trebaju znati i imati u glavi je žele li živjeti u ovakvoj državi i u ovakvom društvu te moraju shvatiti da koruptivno ozračje nije došlo samo po sebi'', istaknuo je.

Penava napominje kako takvo ozračje netko podgrijava cijelo vrijeme, organizira i brine o njemu, a jasno je tko je to. AP je, dodao je, upravo predmet i ove tiskovne, ali i cijelog postupanja oporbe u zadnjim tjednima: ''Jednako tako, građani moraju shvatiti da im je isti taj gospodin Andrej Plenković i tijekom studenog, i tijekom prosinca, i prošli i pretprošli mjesec, obećavao povoljno zaduživanje, obećavao kako neće doći do porasta cijena, obećavao kako je uvođenje eura fenomenalna stvar za Hrvatsku i kako je euro naš novac''.

''Uzrok svih problema leži u koruptivnom načinu vođenja politike koja nije okrenuta jačanju gospodarstva''

''U isto vrijeme, dok smo u studenome i prosincu bilježili rekordne stope inflacije otkad je Republike Hrvatske, a evo i danas čitam kako mediji koje očito ima pod kontrolom, hvale situaciju gdje je stopa inflacije na 11,9 posto kao da je to nešto dobro. Obećavao nam je bolji život, stabilnije i povoljnije zaduživanje. Pitam vas, i neka se svatko upita za sebe, kako bi ocijenio tko mulja, laže i vara građane i društvo, kad uđemo u trgovinu, je li nam povoljnije kupovati sada nego što je bilo prije pola godine?'', naglasio je Penava.

Rekao je kako se trebamo upitati jesu li nam režije i računi niži nego što su bili prije pola godine i kako oni koji idu u banke zaduživati se trebaju provjeriti jesu li uvjeti zaduživanja na razini prošle, pretprošle i svih prošlih godina, ili se ti uvjeti značajno pogoršavaju. A što je najvažnije, upozorio je Penava, bit će još i gore.

''Moramo shvatiti da uzrok tome svemu leži upravo u koruptivnom načinu upravljanja, u načinu vođenja politike koja nije okrenuta jačanju gospodarstva, radnih mjesta i proizvodnje, nego upravo rentijerskom mentalnom sklopu koji je naučio živjeti od tuđeg rada, od rada običnih ljudi, a istodobno te ljude koji se bore doživljava kao neprijatelje. To najbolje možemo vidjeti po ovoj silnoj represiji koja se odvija i usmjerena je prema obrtnicima, jer, eto, sada su valjda obrtnici krivi zato što se Hrvatska našla uslijed inflatornih pritisaka na koje nema realan odgovor, a nema ga uslijed pogrešno vođenih politika svih ovih godina'', zaključio je predsjednik Domovinskog pokreta.


Domovinski pokret footer