Osijek će biti sjedište Odbora za poljoprivredu DP-a, a sutra i Ministarstva poljoprivrede

Osijek će biti sjedište Odbora za poljoprivredu DP-a, a sutra i Ministarstva poljoprivrede

05.04.2022.

Ivan Penava, predsjednik DP-a, Josip Jurčević, nacionalni koordinator odbora DP-a, te Slavko Grgić, član Odbora za poljoprivredu DP-a, na konferenciji za medije predstavili su osnivanje Odbora za poljoprivredu DP-a kojemu će sjedište biti u Slavoniji.

''Gdje treba biti glavni odbor za poljoprivredu Domovinskog pokreta nego u Osijeku? Stav DP-a i ono što DP kani provoditi jest politika koja ide u smjeru regionalizacije naše cijele domovine na način da se administrativna uprava postavi tamo gdje je težište resursa. Kada govorimo o poljoprivredi, složit ćemo se svi da je to mjesto Slavonija i grad Osijek. Stoga će intencija DP-a biti decentralizacija ministarstava na način da Ministarstvo poljoprivrede bude smješteno u gradu Osijeku kao glavnom gradu Slavonije, Baranje i Srijema, a jednako tako, kako ne bih zapostavio i ovaj dio od Vinkovaca, Cvelferije i Spačvanskog bazena'', poručio je Penava.

Penava smatra kako bi Uprava Hrvatskih šuma trebala biti smještena u Vinkovcima budući da Vukovarsko-srijemska županija i grad Vinkovci raspolažu najbogatijim resursima u smislu drvne sirovine u Republici Hrvatskoj, ali isto smatra kako bi Split trebao dobiti Ministarstvo turizma, a ostale djelatnosti poput upravljanja prometom na moru ili akvakulturom trebale bi biti locirane duž Jadranske obale, odnosno tamo gdje su resursi. 

''Slavonija bi trebala biti hraniteljica, ne samo Hrvatske, nego i cijele Europe, a politike koje su godinama već prisutne u Hrvatskoj na tragu su toga da guše mala obiteljska, poljoprivredna gospodarstva, a ljudima nije omogućeno živjeti od svoje zemlje jer je model u Hrvatskoj da sve ispod 200 hektara nije održivo'', izjavio je predsjednik DP-a.

Penava smatra nedopustivom činjenicu da Hrvatska nije dostatna u proizvodnji poljoprivrednih proizvoda koji uspijevaju na bogatoj hrvatskoj zemlji, izostavljajući agrume, voće i povrće te smatra kako bismo trebali biti u mogućnosti namiriti ne samo vlastite potrebe, nego i biti u mogućnosti izvoziti proizvode.

''Zašto to svih proteklih godina nije tako, odgovorit će upravo ljudi koji čine Odbor za poljoprivredu DP-a te ćemo ponuditi Hrvatskoj rješenje po tom pitanju kako bismo zaustavili iseljavanje i raseljavanje Baranje, Srijema, Slavonije, ali i Banovine, Like te Dalmatinske zagore i svih ostalih naših područja'', jasan je bio Penava.

Jurčević: Ministarstvo poljoprivrede u procesu decentralizacije treba i mora biti upravo u Slavoniji

''Odbori DP-a bave se strategijom i opstankom hrvatskog razvoja i sukladno tomu nije bilo teško zaključiti kako glavne komparativne prednosti Hrvatske jesu upravo poljoprivreda i energetika, a u poljoprivredi sigurno imamo najbolje pretpostavke jer, prema nekim makroekonomskim procjenama, samo Slavonija može hraniti oko 30 milijuna ljudi, a znamo s koliko se problema glede toga Hrvatska suočava'', smatra Jurčević.

Jurčević ističe kako se tamo gdje postoji proizvodnja i razvoj treba i upravljati jer se tako na najbolji način prepoznaju problemi koji postoje.

''Nadamo se da će i druge institucije postupati na isti način i da će svi biti suglasni s time da je Hrvatsku nužno decentralizirati kad se radi o državnom upravljanju jer drugačije nema opstanka niti razvoja Hrvatske i to je osnovna teza odbora Domovinskog pokreta, a čelništvo DP-a je sa zadovoljstvom prihvatilo prijedloge'', kazao je Jurčević.

Grgić: Odbor za poljoprivredu biti će rasadnik ideja te ćemo nuditi kvalitetna rješenja kroz strategije i pojedinačni pristup

Grgić je poručio kako je velika čast i odgovornost biti član Odbora za poljoprivredu DP-a te da će svojim iskustvom stečenim radom na obiteljskom OPG-u, kao i budućim zvanjem doktora znanosti, biti u prilici nuditi kvalitetna rješenja za poboljšanje hrvatske poljoprivrede.

''Cilj Domovinskog pokreta je da probleme hrvatske poljoprivrede rješavamo tamo gdje oni nastaju, dakle najvećim dijelom je to u Slavoniji, Baranji i Srijemu te nam je cilj administrativno smjestiti Ministarstvo poljoprivrede u Osijek te tako omogućiti jedinicama lokalne i regionalne samouprave, ali i samim proizvođačima, brže i kvalitetnije komuniciranje problema gdje bismo im ponudili kvalitetna rješenja.  Odbor za poljoprivredu DP-a će biti rasadnik ideja te smatramo kako ćemo u nadolazećem razdoblju moći ponuditi kvalitetna rješenja ili kroz strategije ili kroz pojedinačni pristup'', zaključio je Grgić.

Video pogledajte ovdje


Domovinski pokret footer