Mlinarić: Neka Milanović kaže treba li baciti i Crvenkapine posmrtne ostatke

Mlinarić: Neka Milanović kaže treba li baciti i Crvenkapine posmrtne ostatke

23.04.2020.

Izjavom kako HOS-ovu ploču u Jasenovcu treba baciti negdje, jer ''to nema veze s Domovinskim ratom'', predsjednik Republike Zoran Milanović izazvao je brojne burne reakcije.

"Sam predsjednik Tuđman je samo vrebao trenutak kada da regularnoj vojsci pripoji i paravojne formacije. To mu je uspjelo 1991. Onaj tko misli da se u Domovinskom ratu pod 'Za dom spremni' borio samo za Hrvatsku mora znati da se nije borio samo za Hrvatsku, nego i za restauraciju države iz 1941.", dodao je Milanović.

Oštro mu je odgovorio legendarni vukovarski branitelj i član Domovinskom odbora Stipo Mlinarić Ćipe.

''Kad bi već bacao HOS-ovu ploču, neka predsjednik RH i vrhovni zapovjednik Milanović kaže i treba li Crvenkapine posmrtne ostatke s HOS-ovim znakovljem također baciti na isto smetlište. Misli li možda da ubijene treba presvlačiti kad ih napokon iskopamo, ako imaju oznaku HOS-a?'', napisao je Stipo Mlinarić Ćipe u objavi na svom Facebook profilu.

Podsjetimo, junak Domovinskog rata, HOS-ovac Žarko Manjkas Crvenkapa pokopan je 29. veljače 2020. u Brodskom Stupniku, nakon što su njegovi posmrtni ostaci identificirani na Zavodu za sudsku medicinu u Zagrebu. Crvenkapina majka umrla je 2012. i nije dočekala pokopati svog sina.

Žarko Manjkas Crvenkapa živio je u zagrebačkoj Dubravi, a na početku rata kao dragovoljac je pristupio HOS-u i otišao u Vukovar. Nadimak je dobio zbog crvene beretke koju je nosio. Stradao je sa suborcima u proboju 1991., a njegovi posmrtni ostaci u odori sa znakovljem HOS-a, istim onim koje je i na spomen-ploči u Jasenovcu, pokopani su tek 29 godina kasnije.


Domovinski pokret footer