Mlinarić: DP protiv Zakona o civilnim žrtvama rata, rađen je za Pupovca i Jeckov

Mlinarić: DP protiv Zakona o civilnim žrtvama rata, rađen je za Pupovca i Jeckov

14.07.2021.

U Saboru je održana rasprava o amandmanima na prijedlog Zakona o civilnim stradalnicima Domovinskog rata, od kojih je 16 u ime Domovinskog pokreta podnio Stipo Mlinarić Ćipe.

Mlinariću je na početku rasprave HDZ-ov Josip Đakić rekao kako može reći da sumnja da je u logoru prokazivao svoje kolege. "Koliko sam bio prokazivač u logoru govori podignuta optužnica u Srbiji i to što dan danas ne smijem prijeći granicu Srbije", uzvratio mu je Mlinarić.

„Ovaj zakon je rađen za Milorada Pupovca, za Draganu Jeckov. Nećete me ušutkati da kažem istinu. Svaka civilna žrtva treba biti obeštećena, ali ona koja je bila na teritoriju Krajine nije civilna žrtva i ne smije biti obeštećena. U Krajini su bili mobilizirani svi od 16 do 65 godina. Prema tome, nema civilnih žrtava rata”, rekao je Mlinarić državnom tajniku iz Ministarstva branitelja Darku Nekiću. Osim toga, Mlinarić je istaknuo da se onaj tko za vrijeme ratnog djelovanja u roku od 24 sata ne napusti ratno područje u krugu od 25 kilometara ne smatra civilnom žrtvom.

'Nemate popis agresora i pomagača''
 
 
Mlinarić je istaknuo da je Josip Đakić već 20 godina predsjednik HVIDRA-e, član HDZ-a i saborski zastupnik te da je spajanje tih funkcija u jednu dno dna. Smatra da bi branitelji i HRVI trebali biti nestranački obojeni. Dodao je da će ovaj zakon obeštećivati i jedne i druge žrtve rata pa ispada da je to građanski rat. Prema njegovom mišljenju, sve bi trebala obeštetiti Republika Srbija.  

Državni tajnik Nekić je poručio da će se prema članku 5. konkretni oblici pomaganja neprijatelju utvrđivati upravnim postupkom, te će se tako utvrditi radi li se o nevinoj civilnoj žrtvi ili pomagaču agresora. „To vam pada u vodu zato što nemate popis agresora i pomagača. Nemate na spisku ni one koje su prokazivale civile po padu Vukovara”, odgovorio mu je Mlinarić.

„Je li ovaj zakon namijenjen 10.000 civila iz podruma u Vukovaru? Ne može se nekome sručiti dva milijuna granata, a da nema traumu. Hoćete li dati njima, ne gledajući na nacionalnost? Je li zakon namijenjen njima? Naravno da nije! Namijenjen je za pojedine iz podruma koji su prokazivali”, upozorio je Mlinarić. 

''Plaćati trebaju oni koji su ovu državu razorili, a narod potjerali''


Obraćajući se državnom tajniku, upitao ga je zašto ne traže ratnu odštetu za ratne vojne invalide, logoraše i civilne žrtve rata i zašto nisu 30 godina podigli optužnicu. Mlinarić smatra da trebaju plaćati oni koji su ovu državu razorili, a narod potjerali. „Vodite računa o svom hrvatskom narodu! Za to ste plaćeni. Izvolite raditi svoj posao”, istaknuo je.

Državni tajnik Nekić odbio je sve amandmane Stipe Mlinarića.

„Domovinski pokret će glasati protiv ovog zakona bez imalo srama i empatije jer znam da ovaj zakon nije napravljen za žrtve rata iz Hrvatske, nego za one iz SAO Krajine. A onaj tko ga je napisao, onaj tko ga je poslao, i onaj tko ga izglasa, ostat će zapisan u hrvatskoj povijesti ili kao izdajnik ili kao pobjednik. Poslije nas dolaze generacije i vidjet će se tko je bio u pravu i je li ovo izdaja nacionalnih interesa ili hvalevrijedan prijedlog”, zaključio je Mlinarić.

 

 


Domovinski pokret footer