HRVATSKI POVRATNICI PREPOZNAJU VRIJEDNOSTI ZA KOJE SE ZALAŽE DP!

HRVATSKI POVRATNICI PREPOZNAJU VRIJEDNOSTI ZA KOJE SE ZALAŽE DP!

17.07.2023.

Hugo Emanuel Estigarribia Villasanti, magistar političkih znanosti, sociologije i španjolskog jezika, stručnjak za međunarodne odnose i povratnik hrvatskih korijena iz Paragvaja, u prostorijama DP-a u Zagrebu ispunio je pristupnicu i postao članom DP-a. Svečanom potpisivanju nazočili su međunarodni tajnik i zastupnik DP-a Stephen Nikola Bartulica te zastupnici DP-a Stipo Mlinarić i Davor Dretar.

''Hrvati iz drugih zemalja koji su prva, druga, treća ili peta generacija moraju ustrajati i učiti hrvatski jezik što više i gdje god mogu. Moramo se vratiti i imati plan jer nas Hrvatska čeka. Ja sam bio treća generacija Hrvata u Paragvaju, a pradjed mi je bio s otoka Brača. Proveo sam istraživanje i objavio knjigu o Hrvatima 'Hrvati u Paragvaju', završio sam i knjigu 'Hrvati u obrani Paragvaja', a 2015. godine smo osnovali paragvajsku udrugu Hrvata. Podučavao sam tamo hrvatski jezik koliko sam mogao i koliko znam'', rekao je Estigarribia Villasanti.

Ispričao je kako se u Hrvatsku vratio sa suprugom i kćerkom od 3,5 godine. Dodao je da zna kako je cilj dr. Franje Tuđmana bio da se Hrvati vrate i kako se to, nažalost, nije nastavilo: ''Ali otkad sam se vratio prije 11 mjeseci i vidio kako Domovinski pokret djeluje u Saboru i kako je protiv onoga što ovdje ne valja, rekao sam: - To mora biti moja stranka!''.

''Dragi Hrvati koji živite po cijelom svijetu, ne trebamo vaše novce, trebamo vas, vaše obitelji i vašu djecu, da dođete u ovu prekrasnu zemlju, najljepšu zemlju na svijetu, da vas dočekamo raširenih ruku. Ne trebamo od vas ništa materijalno, nego vas trebamo tjelesno ovdje u Hrvatskoj'', poručio je Mlinarić.

Mlinarić je naglasio kako se promjene mogu dogoditi ako si u poziciji vlasti, jer ovako mogu samo govoriti u prazno, ali kako su nagodinu izbori i da očekuje da DP bude dio Vlade, a da će povratak Hrvata u Domovinu biti jedan od programa DP-a.

''Odmah sam u Hugu prepoznao bliskog prijatelja jer je moja priča slična. Ja sam ovdje malo duže, ne godinu dana, nego 30 godina, ali isto bih se pridružio ovim pozivima našim ljudima da ih Hrvatska čeka. Hrvatska vas treba! Svakako ste dobrodošli u Domovinskom pokretu i sve ćemo učiniti da taj proces olakšamo'', istaknuo je Bartulica.

Bartulica kaže da nije sve idealno i da ne ide sve preko noći, ali da je Hrvatska prekrasna zemlja u kojoj se hrvatske obitelji mogu ostvariti. Poručio je da Domovinski pokret postoji otprilike tri godine i da su mlada politička stranka, ali kako se zalažu upravo za to se ubrza i olakša povratak naših ljudi koji su zbog raznih okolnosti, kao i njegovi roditelji, otišli iz Hrvatske.

''Povijesno gledano, hrvatska emigracija imala je dva osnovna razloga da napusti Hrvatsku: jedan je bio siromaštvo, jer se nije moglo živjeti, a drugi je bio to što su bili Hrvati pa opet nisu mogli, ni smjeli, ovdje živjeti'', upozorio je Dretar.

Dretar je dodao da zato poziva sve Hrvate, bez obzira gdje žive, ako se osjećaju Hrvatima i vole ovu domovinu, da se vrate ovdje i da, poručio je, zajedno stvore zemlju iz koje više nitko neće morati bježati zbog siromaštva, a posebno zbog toga što je Hrvat, te je zaključio: ''Dođite, vratite se, ustanimo i ostanimo zajedno!''.


Domovinski pokret footer