Dretar: Hrvatska Vlada namjerava u potpunosti ukinuti obranu od tuče!

Dretar: Hrvatska Vlada namjerava u potpunosti ukinuti obranu od tuče!

06.06.2022.

Davor Dretar, saborski zastupnik Domovinskog pokreta, održao je konferenciju za medije na temu katastrofalnih tuča u Hrvatskome Zagorju i šteta koju su nanijele.

''Tema su katastrofalne štete od tuča koje su u dva navrata, u samo desetak dana razmaka, pogodile sjeverozapad Hrvatske, dakle Varaždinsku, Međimursku i Krapinsko-zagorsku županiju, a u onom prvom naletu pogođena je i Banovina'', uvodno je rekao Dretar.

Upozorio je kako su pričinjene iznimne materijalne štete u Varaždinskoj županiji, na staklenicima i plastenicima, a jednako tako i u Međimurskoj županiji, te kako su prilikom prošlog, izuzetno jakog udara tuče prošloga tjedna Krapinsko-zagorska županija, odnosno općine Zagorska Sela, Klanjec i Kumrovec pretrpjele iznimne štete.

''Povod mojeg današnjeg obraćanja javnosti jest činjenica da je ministrica poljoprivrede Vučković izašla na teren odmah prošloga tjedna i iznijela četiri nevjerojatne neistine. Želim sada reći zašto i na koji način ministrica Vučković obmanjuje javnost'', istaknuo je.

Dretar je naveo kako je je prva laž ministrice Vučković da se obrana od tuče provodi samo na sjeverozapadu Hrvatske, a financira se novcem poreznih obveznika cijele Hrvatske. Dodao je kako ovdje slobodno možemo reći da se radi o jednoj nevjerojatnoj bezobraštini i bezobrazluku ministrice Vučković te je citirao sam Zakon o sustavu obrane od tuče, a koji kaže: - Obrana od tuče je od interesa za Republiku Hrvatsku i provodi se na branjenom području, a to je cijeli teritorij Republike Hrvatske.

''Ministrica Vučković laže da nema dokaza o učinkovitosti protugradne obrane''

''Što, dakle, uopće znači izjava ministrice Vučković da hrvatski porezni obveznici svojim novcem financiraju protugradnu obranu u samo jednom dijelu Hrvatske? Hoćemo li onda očuvanje dalmatinskih spomenika prepustiti novcu isključivo stanovnika koji tamo žive? Naravno da nećemo'', naglasio je.

Dretar je poručio kako je druga laž ministrice Vučković ona kad kaže da ne postoje dokazi da je protugradna obrana učinkovita te poručio da svi možemo slobodno pretpostaviti da trenutno vladajući idu prema ukidanju obrane od tuče, ali da izvješće Svjetske meteorološke organizacije precizno pokazuje da, ne samo da se mogu dobro i kvalitetno te sa rezultatima provoditi procesi obrane od tuče, nego se čak preporučuje vladama i znanstvenim institucijama da prošire istraživanja i da povećaju ulaganje u sustave obrane od tuče.

''Zaštitne mreže nisu rješenje jer ne štite sve kulture i ozbiljno onečišćuju tlo''

''Treća laž ministrice Vučković koju smo čuli na tamošnjoj konferenciji za medije je kad kaže da Ministarstvo sufinancira zaštitne mreže kao oblik osiguranja, odnosno čuvanja poljoprivrednih kultura od tuče te da radi na sufinanciranju osiguranja. Kao prvo, mreže nisu adekvatna zaštita od tuče i njima se ne mogu štititi sve poljoprivredne kulture, dakle uljarice i žitarice, a koje su izuzetno bitne u ovome trenutku kada svi svjedočimo velikoj svjetskoj krizi, prvenstveno u nabavci i proizvodnji baš uljarica i žitarica. Njih, poštovana ministrice, ne možemo štititi mrežama'', rekao je Dretar.

Naveo je da, kao drugo, mreže nisu rješenje jer one traju pet godina te upitao možemo li samo zamisliti koliko, recimo, plastike ide u zaštitu jedno 10.000 hektara poljoprivredne površine. Mikroplastika s tih mreža ulazi u tlo i onečišćuje ga, objasio je Dretar, životni vijek zaštitne mreže je pet godina, a nakon čega se mora baciti: ''Sad zamislite 10.000 hektara plastike koju negdje moramo baciti. To je jedno ozbiljno onečišćenje'', upozorio je.

''Četvrta laž ministrice je da srebrni jodid koji se koristi u protugradnoj obrani, a njime se zasijavaju oblaci ili se pušta s tla, proizvodi onečišćenje. Još jedna apsolutna laž! U izvješću Svjetske meteorološke organizacije stoji, citirat ću: - Sve objavljene studije pokazuju da ne postoji značajan utjecaj srebrnog jodida na okoliš ili ljudsko zdravlje'', naglasio je.

''Domovinski pokret traži da se poštuje Zakon o obrani od tuče''

Dretar je poručio kako su to četiri neistine ministrice Vučković te da Domovinski pokret od ovoga trenutka pokreće proceduru za hitnu tematsku sjednicu Odbora za poljoprivredu u Hrvatskom saboru i da će odmah tražiti da se Zakon o zaštiti, odnosno obrani od tuče samo poštuje. On trenutno postoji, podsjetio je Dretar te rekao kako ga hrvatska Vlada ne želi provoditi u djelo.

''Što radi hrvatska Vlada? Ona kaže: - Stavite zaštitne mreže, mi ćemo to sufinancirati, i osigurajte se. Opet još jedna neistina. Osiguravajuće kuće ne žele osigurati male parcele, a i u slučaju da se dogodi šteta, isplaćuju vrlo mali postotak i to isključivo štete na površini, a ne štete na proizvodu. Za kraj ću reći da iz dobro obaviještenih izvora saznajemo da će Vlada RH pričekati odlazak Sabora na ljetnu stanku i onda će krajem srpnja na sjednici pokušati progurati Prijedlog zakona o prestanku važenja Zakona o obrani od tuče'', istaknuo je.

Dretar je zaključno poručio kako hrvatski građani moraju biti svjesni da će im Vlada iza leđa, a isto tako i Saboru iza leđa, pokušati ukinuti obranu od tuče i da će buduće štete koje će biti u desecima i stotinama milijuna kuna snositi, naravno, novcem poreznih obveznika, novcem hrvatskih građana, novcem svih nas.

Video pogledajte ovdje


Domovinski pokret footer